Nieuwsbrief

We starten de rubriek ‘STAVAST’ met een serie van een aantal korte verhalen/interviews over mentale weerbaarheid. In het eerste deel over mentale weerbaarheid: Je moet wel genieten!

Je moet wel genieten hoor’  Met deze opdracht word ik vaak door mede atleten op pad gestuurd. Schuldbewust ga ik dan na wat ik anders aan moet gaan pakken. Geniet ik wel genoeg van het hardlopen? Ik lees het ook vaak op Facebook als iemand enthousiast meldt mee te gaan doen aan een evenement. Andere atleten schrijven dan ‘wel genieten hoor’ Zonder erbij te vertellen hoe dat dan moet.

Je kunt volgens mij op veel manieren genieten van het hardlopen: Door met een groep te gaan en een gezellige dag te hebben, door een PR te lopen, door gewoon een race uit te lopen, door op te gaan in de natuur, door juist alleen te lopen, door op rare tijdstippen te lopen, door vorderingen te maken, door onverwachte contacten met andere lopers, door verrassende lekkernijen bij verzorgingsposten, door je concurrentie te snel af te zijn op de baan, door niet te verdwalen omdat je knap navigeert, door na een blessureperiode weer te kunnen hardlopen etc.. Samenvattend gaat het dus om omgeving, invloed, sociale contacten en prestaties.

Blijkbaar heeft degene die jou de opdracht geeft om te gaan genieten, ervaring met hardlopen zonder te genieten en wil deze atleet jou nu daarvoor behoeden.

Heel waardevol dus.

Er is onderzoek gedaan naar ‘geluk’ bij hardlopen. Uitkomst is dat het in een flow verkeren bereikt kan worden met hardlopen en dat regelmatig in een flow zijn een belangrijke bijdrage levert aan een evenwichtig leven, waardoor je beter om kunt gaan met tegenslagen in je werk en je privé leven.

In een flow kun je komen met hardlopen door een pittige, maar realistische uitdaging aan te gaan en je onderweg te realiseren dat de uitdaging haalbaar gaat worden. Opeens vliegt de tijd en loop je makkelijk. Dit vraagt een degelijke mentale en fysieke voorbereiding. Let maar eens op als je een training/ wedstrijd gaat lopen, zonder dat je een duidelijk doel hebt. Je focust je dan vaak op de pijntjes. Als iemand voortaan zegt ‘Je moet wel genieten hoor’ weet je nu wat je (anders) moet gaan doen.In de volgende STAVAST: Een interview met Jeroen Piek Olympisch Bobsleeër