Nieuwsbrief

Januari 2017 verscheen bij de NOS een indrukwekkend interview van Jeroen Piek. In dit interview kijken we samen met Jeroen vooruit naar zijn Olympische spelen en geeft Jeroen ons tips over mentale voorbereiding, -focus en doelstellingen.

Lees hier het NOS interview met Jeroen. Het interview dateert van 21 oktober 2017.


 

 1. Wanneer besloot je om opnieuw Olympisch sporter te worden?

Dat besluit heb ik vorig jaar september genomen na een succesvol atletiek seizoen.

Samen met mijn begeleidingsteam heb ik een plan uitgezet richting de duwtest in Cesana (Italië) om het Nederlandse bobslee team te halen.

 

2. Wat is je doelstelling in Pyeongchang?

De kwalificatie eis om naar Pyeongchang te gaan is een top 12 klassering in de World Cup ranking na 7 wedstrijden. We zijn als team bezig met een proces waarbij we wedstrijd voor wedstrijd doen en niet te ver vooruit willen kijken. Het halen van de Olympische Spelen is voor ons al een beloning aangezien we te maken hebben met de zwaarste kwalificatie eis ooit vanuit NOC*NSF.

 

3. Hoe werkt deze doelstelling door in je voorbereiding?

De mogelijkheid dat ik ooit mee zou kunnen doen aan de Olympische Spelen is voor mij een belangrijke motivatie. Op moeilijke momenten is dit wel een gedachte die me sterkt en positief beïnvloed om toch door te gaan en niet op te geven.

 

4. Wat is bij jouw sterker: De angst om te verliezen of de wil om te winnen?

De wil om te winnen. Angst kan een goede motivatie zijn maar werkt voor mij persoonlijk niet.

 

5. Wat is volgens jou de definitie van succes?

Succes is voor mij bijvoorbeeld het halen van mijn diploma, rijbewijs of een nieuw persoonlijk record neerzetten. Ik sta tegenwoordig bewuster stil bij de dingen die ik heb bereikt en ben daar trots op. Succes komt niet zomaar aanwaaien.

 

6. Wat gaat er in jouw hoofd om vlak voor de start van een race?

Ik probeer zoveel mogelijk bezig te zijn met taakgericht denken. Ik denk aan de stappen die ik moet zetten om zo hard mogelijk te kunnen duwen. Dit doe ik door middel van visualisatie tijdens de warming-up zodat ik nergens meer aan hoef te denken als ik boven aan de berg sta.

 

7. Hoeveel invloed heeft mentale voorbereiding op succes?

In mijn ogen heel veel. Ik heb ik de aanloop naar de duwtest zeker geen ideale voorbereiding gehad. Een knieblessure zorgde er voor dat ik niet datgene kon doen wat er nodig is om maximaal te presteren. Dat zorgde voor te veel twijfel en onrust. Na een gesprek met de sportpsycholoog ben ik anders met de situatie omgegaan dan daarvoor. Dat heeft er voor gezorgd dat ik met veel rust in mijn hoofd aan de start van de test stond omdat ik wist dat ik er alles aan gedaan.

 

8. Welke tip kun je geven aan sporters die een uitdagend persoonlijk doel willen stellen?

Zorg er voor dat het een doelstelling is die een bepaald (positief) gevoel bij je oproept.

Daarnaast zul je ook moeten onderzoeken of deze doelstelling realistisch is en eventueel verdelen in kleinere stappen/ tussendoelen.

 

Bijlage: officiële persfoto van het huidige team, van links naar rechts: Bror van der Zijde, Jeroen Piek, Ivo de Bruin, Janko Franjic en Dennis Veenker

 

Nabericht van de redactie:

Helaas lijken de mannen van de viermansbob de spelen toch niet te gaan halen. Zie onderstaand bericht van 19 december (bron: nu.nl)

De Nederlands viermansbob van piloot Ivo de Bruin is zondag als 21e geëindigd bij de wereldbekerwedstrijd in het Oostenrijkse Igls. Daardoor zijn de Olympische Spelen in Pyeongchang zo goed als zeker buiten bereik.

De Bruin en zijn remmers Jeroen Piek, Bror van der Zijde en Janko Franjic eindigden op de zestiende plaats op het EK dat tegelijkertijd werd gehouden.

De Bruin werd gedeeld twintigste in de eerste run op 0,57 seconde van de Duitse bob van piloot Francesco Friedrich. In de tweede run wist de bob zich niet meer te verbeteren en moesten de Nederlanders genoegen met een totaaltijd van 1.43,56 nemen, goed voor de 21e plaats.

De zege ging in 1.42,45 naar het team van de Duitse piloot Johannes Lochner die daarmee ook de Europese titel pakte.

Winterspelen

De bobsleeërs kunnen deelname aan de Olympische Spelen in Pyeongchang vergeten. Na de wereldbekerwedstrijd van 14 januari in St. Moritz moeten ze in het klassement bij de beste twaalf staan. Met de huidige achttiende plek zit dat er normaal gesproken niet meer in. Een dag eerder zag piloot De Bruin ook in de tweemansbob de kans op de Spelen aan zich voorbij gaan.

"Deze positie betekent gewoon dat de Spelen voor ons buiten bereik zijn, want de top 12-ranking in de World Cup is heel erg zwaar nu", zegt De Bruin, die het vizier al op de toekomst richt. "In het nieuwe jaar zullen we gewoon verder gaan. Hard blijven werken, stappen naar voren maken in materiaal en team. Dus daar kijken wij heel positief naar uit."

 

In de stavast rubriek van januari het derde artikel van de serie over mentale weerbaarheid voor atleten. Jort van Ast over “ Slaaf van ons denken of emotioneel en mentaal weerbaar”. Jort traint nu twee jaar bij AV Heerenveen en heeft een praktijk waar adem en ontspanningstherapie maar ook Mindfulness een belangrijke plek inneemt.